En visitar el nostre lloc web, acceptes les Cookies que utilitzem per millorar la navegació. Rechazar Aceptar
Àmbit /
Cultura
Informació i sensibilització
Guardar Icono descarga
Compartir Icono Facebook Icono Twitter
Manresa, Ciutat Àgora.
Una plataforma en línia de continguts culturals
Manresa, Ciutat Àgora és una plataforma digital que recull i ordena els continguts culturals, humanístics i científics que s’han fet a Manresa en forma de col·loquis i xerrades durant els darrers anys. Funciona com un arxiu, on s’organitzen els actes rellevants de divulgació que han tingut lloc a la ciutat, facilitant que els ciutadans hi tinguin fàcil accés, i que han protagonitzat veus importants en diferents àmbits del coneixement.
Més enllà de la intenció divulgativa de la plataforma, des de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Manresa també volen que aquests continguts que es recullen siguin una eina didàctica als centres educatius. És per això que hi ha una pestanya de la web destinada a aquest objectiu: algunes de les xerrades que es recullen compten amb una fitxa orientativa amb activitats que serveixen per ampliar el coneixement (i també reflexionar) entre els alumnes sobre el tema que s’ha tractat en el col·loqui.
Una peça clau d’aquest projecte és el treball en xarxa amb les entitats del municipi: l’ajuntament no és l’únic programador d’aquests actes de divulgació, per tant a partir de la col·laboració amb aquestes entitats es nodreixen dels seus continguts. Això implica diferents àrees de l’Ajuntament, la Universitat de Manresa, Universitat Politècnica de Catalunya – Manresa, i altres entitats de caràcter cultural i divulgatiu de la ciutat.
Àmbit:
Cultura
Subàmbit:
Informació i sensibilització
Data d'inici:
01/03/2023
Data de finalització:
Indefinida
Província:
Barcelona
Municipi:
Manresa
Nombre d'habitants:
76570
Nombre de visites:
355
Valoració:
Bona pràctica
Més informació
Persona de contacte:
Yolanda Esteve Giner
Càrrec:
Tècnica de Cultura
Ens:
Ajuntament de Manresa
Lloc web:
Adreça electrònica:
yesteve@ajmanresa.cat
Telèfon / Fax:
9308753410
Adreça:
Passeig Pere III, 27
Descripció de la pràctica
Detalles ficha
Context i motivacions per impulsar el projecte i situació prèvia a la iniciativa
Des d’un temps enrere l’Ajuntament de Manresa gravava les xerrades i col·loquis que organitzava per tal que es pogués seguir a través d’streaming, o el públic ho pogués recuperar quan ho desitgés. Amb l’esclat de la pandèmia creix encara més la necessitat de gravar aquestes conferències. A més, aquest tipus de xerrades s’havien intensificat en els últims temps perquè l’àrea de Cultura havia inaugurat el programa Cosmògraf, un projecte que pretenia difondre el pensament científic, filosòfic i artístic.
Partint d’iniciatives similars, com tenen La Caixa, el Liceu o CCCB, l’Ajuntament va voler crear aquesta plataforma per aprofitar tots aquests materials gravats i ordenar-los per tal que aquests continguts estiguessin disponibles per a la ciutadania.
Objectius de la pràctica
General:
- Posar el coneixement generat a Manresa, en forma de col·loquis, a l’abast de la ciutadania.
Específic:
- Convertir els actes cultural en contingut digital.
- Convertir alguns d’aquests coneixements en eines didàctiques.
Població objectiu i abast territorial (districte, barri, etc.)
Gent interessada en conferències i col·loquis i també personal docent.
Vinculació amb altres programes o actuacions
L’Ajuntament, conjuntament amb el Grup de Professors de Filosofia de Catalunya Central, fa anys que organitza el projecte Cosmògraf, que consisteix en un programa que pretenia fer reflexionar la ciutadania a partir de la programació cultural de la ciutat.
Implementació
Detalles ficha
Fases i principals línies d'actuació
Tot i que la idea havia sorgit abans de la pandèmia, l’esclat de la Covid accelera la intenció d’organitzar aquesta plataforma web. Per això des de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Manresa van treballar perquè això fes una realitat. Primer, de manera interna, van organitzar conceptualment aquesta plataforma: quins continguts havia de recollir, quins eren els requisits que havien de complir els vídeos/xerrades, i posteriorment una empresa de disseny va encarregar-se de l’estètica del web.
Un cop fet, compten amb un treballador que és l’encarregat de dinamitzar els continguts de la plataforma: recollir la informació, els vídeos, introduir-los... I tot plegat ho fan amb l’assistència d’un tècnic informàtic del mateix ajuntament. A més, la iniciativa té tècnics de contacte a la Universitat de Manresa i la Universitat Politècnica de Catalunya – Manresa, i també es coordinen amb els voluntaris d’entitats culturals de la ciutat que organitzen aquests col·loquis i xerrades.
Les xerrades que opten a ser publicades a la web s’han de cenyir a dos requisits: primer, un de contingut, ja que només es difonen col·loquis de divulgació, i no de caràcter estrictament científic; i segon de caire tècnic perquè els vídeos es vegin i se sentin amb alta qualitat.
La plataforma també inclou algunes fitxes didàctiques d'alguns vídeos de Manresa Ciutat Àgora. L'objectiu d'aquestes fitxes és que aquests vídeos també es tractin a les aules dels centres educatius manresans, a més que els alumnes també aprofundeixin en els continguts de les conferències i col·loquis.
Malgrat estar en una etapa inicial, ja tenen prevista una ampliació del projecte. Aquesta consistirà en afegir elements participatius a la plataforma, l’“espai comunitat”. Tot i això, aquest nova funcionalitat del web dependrà de la concessió de subvencions.
Actors que hi han intervingut
Nom Tipus Fase en la qual intervé Tipus d'intervenció
Ajuntament de Manresa
Administració local
Totes
Totes
Diputació de Barcelona
Administració local
Implementació
Recursos financers (finançador)
Duplex
Empresa
Disseny
Col·laborador
Entitats culturals de Manresa
Entitats i associacions
Implementació
Col·laborador
Universitat de Manresa
Universitat
Més d'una fase
--------
Descripció de l'actuació en la práctica::
Disseny de les eines didàctiques i col·laborador
Recursos econòmics
Total euros per període
8000
Llista de recursos econòmics:
Nom de l'ens Modalitat de l'aportació Període de finançament Quantitat Observacions
Des de Fins a
Diputació de Barcelona
Subvencions públiques
01/03/2021
Indefinida
4000
Ajuntament de Manresa
Fons propis
01/03/2023
Indefinida
4000
Recursos humans
Tècnica de l’Àrea de Cultura i tècnic informàtic de l’Ajuntament.
1 treballador contractat per dinamitzar el contingut i informació de la web.
Empresa contractada (Duplex) per encarregar-se de l’estètica de la plataforma.
Compten amb la col·laboració de persones i tècnics de les entitats culturals manresanes, i de la Universitat de Manresa i la Universitat Politècnica de Catalunya – Manresa.
Altres recursos
Els recursos informàtics es gestionen directament des del mateix Ajuntament, ja que disposen dels serveis d’un dels tècnics.
Normes i mecanismes de participació implementats
L’Ajuntament ha contactat amb la Universitat de Manresa i la Universitat Politècnica de Catalunya – Manresa per tal de sumar els seus col·loquis i xerrades a la plataforma. Ha fet el mateix amb la resta d’entitats culturals que tenen vídeos al web.
Resultats
Detalles ficha
Descripció dels productes assolits
La plataforma ha publicat 107 vídeos disponibles, de més de 150 autors, experts i testimonis que han fet les conferències. A més, hi ha 5 vídeos amb les corresponents propostes didàctiques.
Difusió de la pràctica
El dia de la seva presentació va tenir ressò en mitjans com l’edició al Bages de Nació i Regió7. A més, el programa de la iniciativa compta amb una previsió d’accions comunicatives per donar a conèixer la plataforma.
Reconeixements i presentacions
Impacte
Avaluació
Detalles ficha
Principals conclusions
Observacions generals i aspectes assolits respecte als objectius inicials
Han convertit les xerrades i col·loquis que durant molt de temps s’havien organitzat a Manresa en contingut digital. I, en alguns casos, aquestes també s’han convertit en eines didàctiques.
Punts forts de la pràctica
L’organització i l’aprofitament dels pocs recursos que disposa la pràctica; la innovació, ja que és una iniciativa nova pel que fa a administracions locals; i el seu caràcter educatiu i divulgatiu.
Punts dèbils de la pràctica
La manca d’elements participatius a la web.
Propostes de millora de la pràctica
Partint dels punts febles, la proposta és crear un espai comunitat¸ que facilitarà la participació dels usuaris habituals, i així augmentar el debat i intercanvi de coneixement.
Possibilitats de realitzar la pràctica a altres àmbits o entitats
És replicable i escalable. Inclús es proposa que la iniciativa tindria més sentit si tingués un caràcter global, aglutinant conferències i col·loquis d’altres indrets del país.
Cultura
40 pràctiques
Les polítiques culturals municipals desenvolupen un ampli repertori d'actuacions vinculades a les activitats artístiques, les instal·lacions i equipaments culturals o la promoció de valors. Els temes que més destaquen a les pràctiques del BBP són aquelles vinculades a la promoció de la creativitat, la cohesió social i la cultura participativa.
Proposa una bona pràctica
Animem els ajuntaments de més de 5.000 habitants de Catalunya a proposar una bona pràctica.
Proposa una bona pràctica
Animem els ajuntaments de més de 5.000 habitants de Catalunya a proposar una bona pràctica.